Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


aendring_til_programmet

Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
Næste revision
Forrige revision
aendring_til_programmet [2017/07/27 20:29]
admin [6: Tryksagsbrevkort, indland (og grænsepostordningen Danmark/Nordtyskland)]
aendring_til_programmet [2019/08/12 19:28] (nuværende)
admin
Linje 1: Linje 1:
 ====== Provisorier, postkort og personalhistorier ====== ====== Provisorier, postkort og personalhistorier ======
  
-Denne side er påbegyndt den 27.06.2017 og vil løbende blive udbygget. 
  
 Forord. Forord.
  
-Idéen er at beskrive forskellige filatelistiske og postale emner med udgangspunkt i breve, der alle, med undtagelse af nogle få i det indledende afsnit, som minimum er frankeret med 4/8 øre provisoriet. Også 15/24 øre provisoriet beskrives, men mere sekundært end 4/8 øren. Brevene suppleres med enkeltmærker og blokke eller helark, når det findes passende. Hertil vises postkort (og en sjælden gang fotos, malerier eller andet), som på den ene eller anden måde relaterer sig til de pågældende breve. Postkortene vil typisk, men ikke nødvendigvis, vise den ejendom eller den gade, hvor brevets modtager eller afsender boede. Og dertil følger en personalhistorie på enten modtager eller afsender af brevene eller deres nærmeste slægtninge. I nogle tilfælde har det vist sig vanskeligt at finde en personalhistorie på afsender eller modtager og i de tilfælde bringes en historie på virksomheden vedkommende var tilknyttet eller en person med relation til den filatelistiske del+Idéen er at beskrive forskellige filatelistiske og postale emner med udgangspunkt i forsendelser, der alle, med undtagelse af nogle få i det indledende afsnit, som minimum er frankeret med 4/8 øre provisoriet. Også 15/24 øre provisoriet beskrives, men noget mere sekundært end 4/8 øren. Forsendelserne suppleres med enkeltmærker og blokke eller helark, når det findes relevant. Hertil vises postkort (og en sjælden gang fotos, malerier eller andet), som på den ene eller anden måde relaterer sig til nogle af de pågældende forsendelser. Postkortene vil typisk, men ikke nødvendigvis, vise den ejendom eller den gade, hvor forsendelsens modtager eller afsender boede. Og dertil følger en personalhistorie på enten modtager eller afsender af forsendelserne eller deres nærmeste slægtninge. I nogle tilfælde har det vist sig vanskeligt at finde en personalhistorie på afsender eller modtager og i de tilfælde bringes en historie på virksomheden vedkommende var tilknyttet eller en person med relation til den filatelistiske del
  
 De filatelistiske og postale emner, der beskrives kan f.eks. være kendetegn på mærket, der gør at det kan positionsbestemmes, portosatser eller poststempler. Beskrivelserne må på ingen måde betragtes som udtømmende og en del af den filatelistiske information vil for mange være kendt i forvejen, det er dog mit håb, at jeg indimellem også kan bibringe læseren ny viden. De filatelistiske og postale emner, der beskrives kan f.eks. være kendetegn på mærket, der gør at det kan positionsbestemmes, portosatser eller poststempler. Beskrivelserne må på ingen måde betragtes som udtømmende og en del af den filatelistiske information vil for mange være kendt i forvejen, det er dog mit håb, at jeg indimellem også kan bibringe læseren ny viden.
  
-Den røde tråd, hvis der er en sådan, er selve brevene. De er omdrejningspunktet for de filatelistiske beskrivelser og personalhistorierneBrevene vil efter indledningenhvor baggrunden for tilblivelsen af selve provisorierne behandles, blive præsenteret efter forsendelsesart, startende med tryksager.+For en mere detaljeret beskrivelse af 4/8 og 15/24 øres provisorierne henvises til Lasse Nielsen & Henry Regelings mesterværk Denmarks Provisionals 1904-1912-1915En helt igennem fantastisk bogder har tjent som stor inspirationskilde for dette værk.
  
-Det er en stor mundfuld og vil for nogen sikkert fremstå noget uoverskueligt - måske det vil give bedre mening hvis I forestiller jer en bogVenstresiderne i bogen er brevet og enkeltmærkerne sammen med den filatelistiske beskrivelse, mens højresiderne er personalhistorierne og postkortene.+Den røde tråd, hvis der er en sådan, er selve forsendelserneDe er omdrejningspunktet for de filatelistiske beskrivelser og personalhistorierne. Forsendelserne vil efter indledningen, hvor baggrunden for tilblivelsen af selve provisorierne behandles, blive præsenteret efter forsendelsesart, startende med tryksager.
  
-På "venstresiderne" (den filatelistiske del) begynder overskrifterne med et talVenstresiderne kan i store træk læses som en fortløbende historie. På "højresiderne(personalhistorierne) begynder overskrifterne blot med selve det første ord og der er ingen sammenhæng mellem de forskellige historierHøjresiderne kan således ikke med fordel læses fortløbende  +Nogle af personalbeskrivelserne omhandler ministre og politikere, ligesom Christian IX`s politiske tilhørsforhold berøres, men det er vigtigt for mig at understrege, at dette værk på ingen måder har til hensigt at være politisk endsige på nogen vis at favorisere et bestemt politisk partiNår "politikkenberøres er det simpelthen fordi den udgjorde en så væsentlig del af den pågældendes liv, at den ikke er til at komme uden om.
  
-Jeg håber I må blive inspireret - god fornøjelse.+Jeg håber I må blive inspireret hvad enten I er optaget af de filatelistiske, postale eller personalhistoriske aspekter, selv har jeg fået mange fornøjelige timer til at gå med at researche - god fornøjelse.
  
 Jesper Jesper
Linje 578: Linje 577:
 ===== 7: Tryksagsbrevkort, udland ===== ===== 7: Tryksagsbrevkort, udland =====
  
 +Blandt brevkort- og frimærkesamlere var der i begyndelsen af det 20. århundrede en udbredt udveksling af brevkort og frimærker ikke kun i Europa, men også til fjerne destinationer i Afrika, Sydamerika og Asien. 
  
 +Som tidligere nævnt var det muligt at sende brevkort som tryksager (til den halve porto), når blot ordet brevkort var overstreget og så skulle forsendelsen (helst) indeholde ordet Imprimé eller Printed matter, henholdsvis det franske og det engelske ord for tryksag.
  
 +Ikke sjældent var disse tryksagsbrevkort frankeret på motivsiden, hvilket der her gives nogle eksempler på.
  
 +{{:dsc02716.jpg?600|}}
  
 +//Tryksagsbrevkort med motiv af Orebygaard pr. Saxkøbing//
 +---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 +
 +{{:dsc02720.jpg?400|}}
 +
 +//Tryksagsbrevkort med motiv af Den Engelske Kirke//
 +---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 +
 +{{:dsc02709.jpg?600|}}
 +
 +//Tryksagsbrevkort med motiv af Elefantporten, Ny Carlsberg//
 +---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 +
 +{{:dsc02706.jpg?600|}}
 +
 +//Tryksagsbrevkort med motiv af Labæk, Holbæk//
 +
 +===== Elefantporten, Carlsberg - Laboremus pro Patria =====
 +
 +Bygget i 1901 efter tegninger af Vilhelm Dahlerup. Bygningen fungerede som adgangsport til Ny Carlsbergs bryggeri fra Valbysiden. 
 +
 +Tårnet havde funktion som vandbeholder, urtebeholder samt køling af ølurten på dens vej fra bryghus til gærkælder. Tårnet blev ombygget i 1960’erne til kontorlokaler og gennemgang til bryghuset. 
 +
 +Elefanttårnet er udført i røde tegl, og bæres af en sokkel i bornholmsk granit udhugget som fire elefanter. Bygningen har rundbuede trævinduer, og udsmykninger og tagkuppel er i kobber. 
 +
 +Nilaus Fristrup har udført modeller til elefanterne, de er hugget af stenhuggerfirmaet Hans og Jørgen Larsen, hvor billedhugger H.P. Pedersen-Dan var tilknyttet. 
 +
 +En dobbeltbuste af Ottilia og Carl Jacobsen er anbragt mellem to søjler i loggiaen over elefanterne, så de skuer ud over Ny Carlsbergs anlæg, skulpturen er af billedhuggeren Ludvig Brandstrup. 
 +
 +På elefanternes dækkener ses Ny Carlsbergs varemærke svastikaet, som Carl Jacobsen indregistrerede som varemærke i 1881, og initialer på Carl Jacobsens fire levende børn Theodora, Vagn, Helge og Paula. 
 +
 +Valget af elefanter skal ses i sammenhæng med Carl Jacobsens valgsprog: 
 +
 +Laboremus Pro Patria: ”Lad os arbejde for fædrelandet”
 +
 +Elefanten symboliserer trofasthed og styrke. 
 +
 +På vestsiden af bygningen over valgsproget ses to små figurer af henholdsvis Ceres og Merkur, samt to dragelignende hoveder udført i kobber. Øverst navnene ”Ottilia” og ”Carl Jacobsen” med guldbogstaver. Bygningen er fredet.
  
  
 +{{:dsc02712.jpg?600|}}
  
 +//Postkort med motiv fra Det nye Bryghus, Carlsberg Bryggerierne//
aendring_til_programmet.1501180156.txt.gz · Sidst ændret: 2017/07/27 20:29 af admin